Ik heb een droom

Van duurzaamheid tot zingeving

Ik heb een droom

Vijf jaar lang was spiritualiteit op Nyenrode het onderwerp van de colleges van Paul de Blot op Nyenrode. Het begrip bleek vaak te abstract en zweverig voor het zakendoen.

De vraag kwam op of hij het onderwerp concreter zou kunnen maken en beter zou kunnen overdragen. In dezelfde periode kreeg vooral ook duurzaamheid steeds meer de aandacht.

Het blijkt dat spiritualiteit en duurzaamheid alles met elkaar te maken hebben. Bij duurzaamheid gaat het in de kern om zingeving en dat is een spirituele dimensie van het zakendoen.

Het is een proces, een verhaal dat ook als verhaal herkend kan worden. De visie van Paul de Blot op Business Spiritualiteit heeft zich ontplooid tot duurzaamheid en als een zingevingsproces, dat het beste als een verhaal kan worden verteld, als verhalende spiritualiteit.

Paul de Blot werd op 15 mei 1924 geboren op Java. Na de middelbare school ging hij werken bij een suikerfabriek. Vanaf 1942 diende hij als militair in de oorlog tegen Japan en zat vijf jaar gevangen in een concentratiekamp. Daarna werkte hij in Bandung aan de opbouw van de textiel- en voedingsindustrie.

In 1948 trad hij toe tot de jezuïtenorde waarna een vorming van 14 jaar tot 1962 Hij studeerde theologie, filosofie en natuurkunde in Indonesië, Nederland en Duitsland. Daarnaast bestudeerde hij ook verschillende talen en culturen van Azië waarbij het accent aanvankelijk was gericht op Japan en later op Indonesië. Vervolgens vulde hij die aan met de studies psychologie en spiritualiteit in Nijmegen, wetenschapsfilosofie in Amsterdam, Indonesische staatsleer in Yogyakarta en bedrijfskunde op Nyenrode. Daar promoveerde hij op zijn proefschrift Vernieuwing in een chaotische omgeving door vernieuwing van de mens. In deze studies specialiseerde hij zich vooral op de evolutie, het geluk bij Plato en de cultuurfilosofie.

Tijdens deze vorming deed hij ook praktisch werk als bouwarbeider bij de Bouworde in Duitsland voor de huisvesting van de Oostduitse vluchtelingen, in het Midden-Oosten in de kibboets van Tel Aviv en gaf les in het lager en middelbaar onderwijs op Java. Van 1962 tot 1978 doceerde hij Indonesische staatsleer, filosofie, godsdienstleer en ecologische technologie aan de staatsuniversiteit in Yogyakarta en was aalmoezenier van de Indonesische Marine.

Na de mislukte communistische staatsgreep in Indonesië van 1965 met naar schatting één miljoen slachtoffers kwam er een ingrijpende verandering in zijn werk. Hij werd belast met de zorg voor de slachtoffers van de staatsgreep, waaronder de 500.000 gevangenen in de concentratiekampen.

Daarna trok hij naar Nederland voor verdere studie en nam de begeleiding op zich van politieke vluchtelingen in Amstelveen en van Indonesische studenten in Delft.
In 1979 werd hij benoemd tot studentenmoderator aan de Universiteit Nyenrode en gaf daar ook trainingen voor bedrijfskundigen, met name in het interculturele beleid en exportmanagement. Hij gaf ook 10 jaar lang colleges aan de HEAO in Breda in internationale marketing en was enkele maanden in India gastdocent in international marketing aan de Business Schools.

In 2007 volgde zijn aanstelling tot hoogleraar Business Spiritualiteit aan de Universiteit Nijenrode.

Ik heb een droom
Auteur: Blot SJ, Paul Chauvigny de | ISBN/EAN: 9789089800640
Paperback | 191 pagina’s | Nyenrode University Press
Illustraties: J | Afmetingen(mm): 145 x 210

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help! Een nieuwe medewerker

Hoe zorg je als manager dat nieuwe medewerkers zich thuis voelen en zo snel mogelijk productief bijdragen?...

Eanna

‘Eanna’ betekent ‘Huis van de hemel’. Het is in Mesopotamië de naam van de tempel van de godin Isjtar, in de...

Mindfuck Medicijn

Vol verwachting Over gezondheid, met illusie in de hoofdrol ‘Vol verwachting klopt ons hart.’ En dat is niet...

Doorkruist land

De contemplatieve weg Miek Pot bracht twaalf jaar door in een kluizenaarsklooster. Na haar uittreden draagt...

Minder moeten meer flow

Ontdek opnieuw de magie uit je kinderjaren De mogelijkheid om de sprong te maken naar een hoger...

De geboeide leraar

Goed Werkgeverschap in het Voortgezet Onderwijs Het Voortgezet Onderwijs staat onverminderd in het brandpunt...

Zomerzorg

Geschiedenis van een boerderij Het eerste waar mijn oog op viel, was een bord in de vroegere moestuin. Daar...

Heart Selling

Liefde voor de verkoop, vriendschap met de klant, want onze economie heeft het hart nodig Voorwoord van...

Tweedehands Willen

& andere verhalen uithet voortgezet onderwijs Nico van Lieshout (1956) was zesenveertig toen hij voor...

Is het voor een cijfer?

Motivatie in het onderwijs: van containerbegrip naar hanteerbaar concept Is het voor een cijfer? geeft het...

Ik heb een droom

door | nov 21, 2013 | Nyenrode University Press, Producties

Categorieën

Archief